KOL

 

Holdet er for dig, der har problemer med vejrtrækningen, som følge af KOL – Kronisk Obstruktiv Lungelidelse. Du træner sammen med ligesindede og med en uddannet Fysioterapeut, som forstår at gøre dig forpustet – på den rigtige måde, så det styrker dine muskler og dermed opleves åndedrættet lettere.

Træning er lige så vigtig som medicin - nogen gange bedre. 

Mennesker med kroniske lungesygdomme er nogle af de patienter, der har den største positive effekt af at træne. Derfor gælder det bare om at komme i gang, også selv om det kan være en stor udfordring. Selv mennesker med meget syge lunger kan trænes, så de får en bedre kondition. Al bevægelse er bedre end ingenting.

Lever du med en lungesygdom, har din krop behov for fysisk træning, træningen skal ikke bare ses som en ekstra indsats, man kan vælge at gøre, da den er lige så vigtig som medicin. Og du skal ALTID træne, hvis det overhovedet kan lade sig gøre. Det er en vigtig del af behandlingen af din lungesygdom. 

Den negative eller positive spiral

Med en kronisk sygdom er det nemt at komme ind i en negativ spiral, hvor det er svært at dyrke motion.

Med en kronisk lungesygdom kan du føle dig svækket, fordi du ikke bruger din krop. Bliver du ved med at holde din krop i ro, fører det til, at du bliver endnu mere svækket og har endnu mindre mod på at påbegynde bevægelse. Det fører igen til mere svækkelse og mere inaktivitet. Og det kan føre til andre sygdomme. 

Det kan være:

  • dårligt kredsløb og hjerte
  • fedt omkring organerne
  • diabetes 2 

Derfor er det rigtig vigtigt at komme ind i en positiv spiral, hvor træning og bevægelse er en del af dagligdagen.

At træne med andre, gerne andre med lungesygdom, er hyggeligt og motiverende. Der er nogen at sparre med og det motiverer de fleste til at fortsætte træningen resten af livet.

Som lungepatient vil du hurtigt kunne miste pusten under træningen, det er der, vi er der for at hjælpe dig, vi tilrettelægger din træning målrettet dit niveau. 

Du kan ikke forbedre din lungefunktion ved træning, men du kan blive bedre til at udnytte den lungefunktion, du har.

Når du træner, vil du forbedre din vejrtrækning, fordi dine muskler bliver bedre til at udnytte den ilt, de tilføres og dine lunger vil herved blive mindre belastede ved fysisk anstrengelse.

Svage muskler har brug for mere ilt, fordi de er dårlige til at udnytte ilten. Styrker du dine muskler, får de mere udbytte af den ilt, du optager og har brug for mindre ilt, hvorfor din vejrtrækning opleves lettere.

Blodkredsløbets transport af ilt ud til muskler og organer er også en del af systemet og ved styrke og konditionstræning optimeres denne del, hvilket også vil opleves som mindre belastende for vejrtrækningen. 

Når du træner jævnligt, får du:

  • Stærkere muskler og større udholdenhed
  • Stærkere hjertemuskel og bedre blodkredsløb - bedre kondition.
  • Mindre åndenød
  • Bedre humør

Træning med fokus

Træningen tager udgangspunkt i seneste forskning omkring behandling og træning af KOL. Du vil til start blive testet og øvelserne bliver tilpasset herud fra, så det passer lige netop dit niveau, hvilket gør, at der er plads til alle på holdet.

Træningen fokuserer på konditions- og styrketræning, træning af muskulatur der hjælper under vejrtrækning samt smidighed. Der tages individuelle hensyn, og dit træningsprogram vil løbende blive tilpasset.

"Det er sundt at blive forpustet, når du træner. Og træning kan hjælpe alle lungepatienter"

Bente Klarlund Pedersen, professor og leder af Center for Aktiv Sundhed, Rigshospitalet

Det er muligt at træne hos os om du bruger hjælpemidler i form af rollator, iltapparat eller andet. Træningen foregår i motionslokalet hos Spjald Fitness sammen med vores Fysioterapeut Tina Graversgaard. 

Ved yderligere spørgsmål eller tilmelding til holdet kontakt os på spjaldfys@dk eller 97382030