Hummus

Portioner: ca. 4 (450–500 g)
Tid: 10 min (med kogte/dåsekikærter)
Udstyr: Foodprocessor/blender

Ingredienser

  • 300 g kogte kikærter
    (eller 1 karton/dåse á 400 g, drænet/skylt – ca. 240 g drænede)

  • 1 spsk tahin (sesampasta)

  • 1 citron – saft + fintrevet skal

  • 1 fed hvidløg, finthakket (eller 1 tsk fintrevet ingefær)

  • ½–1 tsk stødt spidskommen

  • ½ tsk stødt koriander

  • Et nip chiliflager eller ¼ tsk chilipulver

  • 2–3 spsk olivenolie (valgfrit, giver mere cremet konsistens)

  • 2–6 spsk koldt vand (til at justere cremethed)

  • ½–1 tsk salt + friskkværnet peber

Rødbedehummus: 1 lille kogt rødbede i tern

Grøn hummus: 1 pose frisk spinat (ca. 75–100 g), blancheret 30 sek. og vredet

Urtehummus: 1–2 duske persille/koriander/dild

Tomat/umami: 1 håndfuld soltørrede tomater (afdryppede)

Tilberedning

  1. Blend basis: Kom kikærter, tahin, citronsaft/skal, hvidløg (eller ingefær), spidskommen, koriander, chili, 2 spsk olie (hvis brugt) og 2 spsk vand i foodprocessoren.
  2. Kør helt glat 1–2 min. Skrab siderne ned undervejs. Tilsæt mere vand 1 spsk ad gangen, til ønsket cremethed. Smag til med salt/peber og evt. ekstra citron.
  3. Variation: Blend valgte variant med i til sidst, til ensartet farve/tekstur.
  4. Servering: Glat toppen med bagsiden af en ske, dryp evt. med olivenolie og et nip chili/spidskommen.

Tips

Kikærter kan udskiftes med almindelige grønne ærter fra frost eller bønner.

Hummus kan spises til grønt, på vafler, kerneknækbrød, til morgen, middag og aften...