GLA:D RYG

Træningsforløb til dig med rygsmerter

Er du udfordret af ryggener i lange perioder eller tilbagevendende rygsmerter - eller vil du gerne forebygge nye rygproblemer, så er GLA:D® Ryg et oplagt valg. 

GLA:D® Ryg er et træningsforløb, der går i dybden med dine rygproblemer. Forløbet består af undersøgelse, test, teori/patientuddannelse, instruktion i øvelser, samt et superviseret træningsforløb på hold 2x ugentligt i 8 uger. Træningsforløbet er udviklet og bygget op omkring de faktorer, der har størst effekt på ryggener og forskellige former for ondt i ryggen.

Tilbuddet er til dig med længerevarende rygsmerter eller tilbagevendende ryggener, og det er vores mål, at du får en større viden om din ryg samt en forbedret fysisk formåen. Målsætningen for dig er en øget egen-håndtering, der kan medvirke til at styrke din ryg og dermed forbedre din dagligdag.

Vores GLA:D® Ryg specialister Lene og Jacob varetager opgaven med en god og effektiv rygtræning. 

GLA:D® Ryg forløbet omfatter følgende:

  • Information om ryggen og dens smertemekanismer.
  • Viden om hvordan du bedst kan håndtere dine smerter.
  • Opstart af et træningsprogram, der er tilpasset netop dit niveau på en sikker og tryg måde.

Og så kræver det selvfølgelig en indsats fra din side, for at du kan få det bedste udbytte og en forbedret ryg.

Rygsmerter

Rygsmerter er noget de fleste mennesker oplever. Hos nogle mennesker er det lette, forbigående gener, mens andre er stærkt begrænsede i deres hverdag i årevis eller i tilbagevendende perioder. Fysiske smerter kan opstå, når du udsættes for større belastninger, end dine ressourcer kan klare. Det handler om fysisk belastning på led og i muskler, hvordan du bevæger dig og hvorvidt du påvirkes af mentale belastninger i form af for eksempel træthed eller bekymringer.

Graden af smerter hænger ikke særligt godt sammen med det, der sker i din ryg. Smerter skal forstås som en alarm, der forsøger at få dig til at reagere. Men på samme måde som en røgalarm ikke fortæller hvorvidt der er røg fra et stearinlys eller en stor brand, så fortæller din smertealarm heller ikke, hvad der er galt. Derfor kan det være svært at blive klog på smerter i ryggen.

Videnskabeligt underbygget behandling af ryggen

Der er videnskabelig dokumentation for god effekt af vejledt træning, generel fysisk aktivitet, manuel behandling samt at få viden om rygsmerter. Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor, at det er de tilbud patienter med behandlingskrævende rygbesvær får.

GLA:D® Ryg bygger på den nyeste viden og indeholder både viden om rygsmerter (patientuddannelse) og vejledt træning med henblik på at give dig redskaber til selv i højere grad at kunne styre dine smerter i ryggen; også efter at rygtræningsforløbet er afsluttet.

Træningskonceptet er udviklet af forskere og behandlere på Syddansk Universitet. Træningskonceptet giver dig information og større viden om rygsmerter samt en relevant træning med henblik på at genopbygge ressourcer og funktioner i din ryg, hvilket blandt andet sker gennem forbedret styrke, udholdenhed og koordination.

Vores opgave

Vi underviser og vejleder dig ud fra et rygtræningsprogram, der er udviklet ved Syddansk Universitet. Vi målretter træningen af din ryg til dit behov. Du får en træningsdagbog med hjem med illustration af rygøvelserne. Din fysioterapeut sørger for at registrere undersøgelsesfund i GLA:D® Ryg registeret.

Din opgave

For at få optimalt udbytte af dit rygtræningsforløb anbefaler vi, at du så vidt muligt deltager i rygtræningen hver gang. Vi opfordrer dig til gradvist at være mere fysisk aktiv, ved fx at gå flere ture, cykle på arbejde, eller foretage dig det, som vi bliver enige om, kunne være godt for dig og din ryg. Du skal også være indstillet på, at denne rygtræning muligvis forværrer dine rygsmerter i en overgangsperiode. Det er ufarligt, men naturligvis ubehageligt. Desuden er det en del af forløbet, at du besvarer spørgeskemaer, når du starter på GLA:D® Ryg og igen efter 3, 6 og 12 måneder, så du dermed bidrager til en større viden om rygbesvær og behandling af ondt i ryggen.

GLA:D® Ryg er altså både en uddannelse af dig som patient og en rygtræningsform baseret på anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen, forskningsstudier og internationale kliniske retningslinjer. Anbefalingerne repræsenterer den nyeste og bedste viden om behandling af rygsmerter fra hele verden.

GLA:D® Ryg forløbet indeholder følgende

Indledende undersøgelse ved en fysioterapeut

  • Du undersøges til en start af en fysioterapeut og testes i 5 simple funktionstests.
  • Du udfylder et spørgeskema, som du får tilsendt via mail.
  • Du introduceres til øvelserne, som indgår i den praktiske træningsdel.
  • Du vurderes så i forhold til, hvilket niveau du skal starte på i hver enkelt øvelse samtidig med, at der udarbejdes en individuel målsætning for rygtræningsforløbet.

2 timers teoretisk patientuddannelse

Den teoretiske undervisning har fokus på information om ryggen og rygsmerter og derudover på, hvordan du på bedst muligt kan håndtere dine rygsmerter.

16 x superviseret træning på hold

___________________________________________________

Individuel træning med GLA:D RYG på klinikken.

Vi anbefaler vejledt træning på hold, da det øger chancen for at få træningen gjort, samt sikrer at du får den vejledning der skal til for at udføre træningen mest hensigtsmæssigt og med nødvendige individuelle tilpasninger. Her er der også mulighed for at stille spørgsmål og dele oplevelser om alt fra smertehåndtering til fritrids- og arbejdsaktiviteter. 

Husk! Det er oftest sjovere at træne sammen med andre fremfor alene.

___________________________________________________

PRAKTISK INFO

Til træningen skal du have tøj på, som du kan bevæge dig i, men du behøver ikke have specielt idrætstøj eller sko. Du kan bruge indendørssko eller træne i bare tæer.

Kontakt os på 97382030 for at få information om priser.

GLA:D RYG-certificerede fysioterapeuter.

GLA:D RYG træning varetages af fysioterapeuterne Lene Lodahl og Jacob Søndergaard Sørensen, der begge er certificerede i GLA:D.

 

Du kan kontakte klinikken på tlf. 97382030 og få en tid til første konsultation.

Pris for deltagelse med lægehenvisning følger gældende sygesikringstakster for både konsultationer og holdtræning/undervisning. Prisen for forløbet er ca. 2600,- med henvisning. 
Desuden ydes der tilskud ved medlemskab af sygeforsikring “danmark”. Nogle sundhedsforsikringer betaler i dag gerne for forløbet. Tjek evt med din forsikring om det er en mulighed for dig.