Akupunktur

 

Akupunktur er et effektivt værktøj der gives som et supplement til andre fysioterapeutiske undersøgelses- og behandlingsmetoder.

Vi anvender på klinikken IMS-akupunktur (Intra Muskulær Stimulering) samt akupunktur med udgangspunkt i TCM (Traditionel Chinese medicine) og vestlig medicin. 

Akupunktur med udgangspunkt i TCM og vestlig medicin

Akupunktur handler om balance. Når vores krop og sind er i balance har vi det godt. Formålet med TCM-akupunktur er at opnå bedre balance, lindre ubehag og fjerne smerter.

Kineserne har en holistisk verdensanskuelse og ser alt som en cyklus der er i konstant forandring og forvandling som døgnet og årstiderne, hvor dag bliver til nat og nat til dag og hvor timerne har hver deres indflydelse og afspejling på kroppen, og hvor lidelser er et udtryk for ubalance. Den oprindelige TCM-akupunktur indeholder vejledning i kost, urtemedicin Thai Chi, Qi-gong og andre behandlingstiltag.

Den vestlige TCM-akupunktur er mere klassisk, og består af akupunktur baseret på den gamle kinesiske viden, dog primært med akupunkturen i fokus. Der er her tilføjet fokus på også strukturelle skader og triggerpunkter.

Systemet er baseret på de såkaldte meridianer, som er forskellige energibaner knyttet til hver sit organ. Langs med disse meridianer findes akupunkturpunkterne, hvor igennem man kan behandle forskellige sygdomme ved at genoprette kroppens ubalancer, fjerne blokeringer, stimulere immunforsvaret osv. Når energistrømmen kan flyde frit, lindres smerter, og ubalancer rettes og behandles. Triggerpunktsakupunkturen gives i punkter som er hypersensitive, relateret til et irriteret og afgrænset område i skeletmuskulaturen eller fascia, ikke forårsaget af traume, inflammation, degeneration eller infektion.

Det er samlet set ubalancer der diagnosticeres og behandles. Akupunktur er ikke i sig selv helbredende men det påvirker kroppen så balance genoprettes og opnås. 

IMS-akupunktur

IMS er beregnet til subakutte og kroniske smertelidelser.
Med IMS teknikken findes og behandles forkortet muskulatur og dette med meget få bivirkninger. IMS-akupunktur er videnskabelig velfunderet og baserer sig på kroppens anatomi, fysiologi og neurologi samt smerteforståelse. Den har ingen kinesiske eller alternative hypoteser som forståelsesgrundlag for kroppens funktioner.

Akupunkturnålene der anvendes er meget tynde, der mærkes et lille prik ved stikket og såfremt man stikker i en sund og rask muskel mærkes ingenting. Stikkes derimod i en forkortet og sensitiv muskel, mærkes en spændingsfornemmelse - som en muskel krampe eller spjæt i musklen - idet muskelfibrene spænder op omkring nålen, også kaldt "jump of joy". Denne fornemmelse er nødvendig for et resultat og giver efterfølgende en frihed og afslappethed i musklen hvilket er lindrende. 

Muskelforkortning/spænding forårsager smerter ved at trække i muskelsenen og stresse og komprimere leddene som de bevæger. Dette medfører lokalt slid og degenerative forandringer.

IMS akupunktur løsner forkortede muskler, så muskeltrækket henover leddene slækkes og nervernes sensitivitet normaliseres. Herved aflastes nerver, led og muskler hvilket stimulerer til opheling og smertereduktion.

Holdbarheden af behandlingen er variabel i forhold til årsag og varighed og håndtering af problemet. De fleste oplever dog langvarig effekt. IMS akupunktur er en del af behandlingstiltaget og kan ikke stå alene, det er mere en metode til at bryde et spændingsmønster, så vi kan kommer videre.