StærkGravid

En graviditet og ikke mindst fødsel er hårdt for kroppen, det er derfor vigtigt at holde kroppen så stærk som overhovedet muligt under graviditeten. Træning under graviditeten kan være med til at forberede dig fysisk til fødslen, samt øge dit mentale velvære under graviditeten.

Træning kan være med til at forebygge bl.a ryg, bækken samt nakke/skuldersmerter, graviditetssukkersyge, væskeophobninger samt overvægt.

En stærk og elastisk bækkenbund giver en god graviditet og færre komplikationer under og efter fødslen. Bækkenbunden er en del af din core og træning heraf har stor betydning for at reducere/undgå smerter i bækken, ryg, nakke og skuldre.

Træning af vejrtrækning er et vigtigt element, som både gavner dig under graviditet og fødsel samt efter fødslen for bedre succes med amning samt for at få din krop stærk tilbage. Under en graviditet vil man hurtigt opleve at man bliver mere forpustet, dette skyldes at kroppen skal producerer mere blod for at kunne bringe ilt nok rundt i kroppen til både mor og baby. Faktisk vil hjertet pumpe op til ca 50% mere halvvejs i graviditeten end før. Desuden vil det undervejs i graviditeten føles svære at trække vejret, da livmoderen vil presse mellemgulvet opad. Stræk gravid vil være med til at vedligeholde kredsløbet med tilpasset træning, samt god rådgivning i hvordan du bedst kan trække vejret. Det hjælper dig til at komme lettere igennem graviditeten, og hurtigere tilbage til dit gamle jeg.

Træning kan være med til at afhjælpe risikoen for at dine ben og fødder hæver. Jo mere du sidder, ligger på ryggen eller står stille under en graviditet, jo større risiko er der for at livmoderen vil trykke på de store blodkar fra bughulen. Bevægelse gør det lettere for hjertet at pumpe blodet rundt i kroppen og er dermed, med til at mindske risikoen for hævelser i ben og forhøjet blodtryk.

Sundhedsstyrelsen anbefaler at du i alle tre trimestre bevæger dig 30 minutter dagligt. Det er altså sundt for både dig og din baby at træne under graviditeten. StærkGravid træning ved Spjald fysioterapi vil give dig, et kendskab til aktivering af bækkenbunden, ballerne, brug af coremuskulaturen og en stærk holdning hvilket alt er vigtig under hele graviditeten.

StærkGravid henvender sig til dig som ønsker at:

 • holde dig igang i hele graviditeten
 • reducere smerter i forbindelse med graviditet
 • gøre din krop klar til fødsel
 • træne sammen med andre gravide
 • vedligeholde muskelstyrke og kredsløbet
 • forebygge delte mavemuskler
 • mindske risikoen for overvægt for et sundere barn

Igennem træningen vil vi bl.a. arbejde med:

 • at øge din muskelstyrke
 • at reducere spændinger og graviditetssmerter
 • bækkenbundstræning for en elastisk bækkenbund
 • at stabilitetstræne bækkenet, samt teknikker til at styrke vores coremuskulatur

Træningen vil blive varetaget af Fysioterapeut Betina Hansen, og blive tilpasset efter niveau. Der vil altså altid været et alternativ til en øvelse, hvis du kan mærke at øvelsen ikke er god for netop din krop. Det er nemlig vigtigt at lytte til kroppen også under graviditeten, samt at acceptere at kroppen måske ikke kan alt det man gerne vil have den til. 

Kroppen vil i løbet af graviditeten stille nogle andre krav både fysisk og psykisk. En mindre vægtøgning er naturligt under en graviditet, det er dog vigtig ikke at spise for to under samt efter graviditeten, da det hverken er godt for mor eller barn. Med træning under graviditeten vil du optimere kroppens evne til at forbrænde, det er dog vigtigt at du spiser sundt for at undgå overvægt og for en sundere krop og et sundere barn. Undervejs i graviditeten skal man i første trimester kun have ca. 100kcal mere i døgnet end normalt, dette er hvad der svarer til et æble. I andet og tredje trimester er det ca 300kcal, og altså ikke det dobbelte af hvad man plejer at spise. Spis grønt, protein samt gode uraffinerede fedtstoffer så du får essentielle vitaminer og mineraler som er nødvendige for det lille liv du bærer i dig. 

Tilmelding til træningen kan foregå via spjaldfys@pc.dk eller 97382030. 

Vi glæder os til at se dig!